Ο εμπνευστής της ιδέας 

Ο Αχιλλέας Μαρτίνης, μαθητής της Β’Λυκείου που ασχολείται με την κιθάρα από μικρός, ορμώμενος από την αγάπη του για τη μουσική αλλά και τη συμμετοχή του σε ένα πρόγραμμα παροχής κοινωνικής βοήθειας του σχολείου του, αποφάσισε  να βοηθήσει μέσα από τη μουσική, ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που βιώνουν μια καθημερινότητα τελείως διαφορετική και πολύ πιο δύσκολη από τα συνηθισμένα παιδιά.  Για να δώσει πνοή στην ιδέα του, ο Αχιλλέας συνεργάστηκε με τη φιλανθρωπική και μη κερδοσκοπική οργάνωση «Panos&Cressida 4 Life» , με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο τα τελευταία 11 χρόνια και η οποία έχει διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία αρκετές συναυλίες στο παρελθόν. Για την κατάρτιση του μουσικού προγράμματος, ο Αχιλλέας ζήτησε τη βοήθεια δύο διακεκριμένων δασκάλων της μουσικής, του κ. Αλέξανδρου Κάλκου στην κιθάρα και της κυρίας Τίνας Κωνσταντινίδου στο πιάνο. Στη συνέχεια, και με την ευγενική υποστήριξη της κ. Τίνας Κωνσταντινίδου και της «Panos&Cressida 4 Life», ο Αχιλλέας συγκέντρωσε αξιόλογους νέους καλλιτέχνες, επαγγελματίες και μη, που δέχτηκαν να συμμετέχουν και που θα γεμίσουν την  αίθουσα με ονειρεμένους ήχους,  τραγουδώντας και παίζοντας πιάνο, κιθάρα, βιολί και βιολοντσέλο.

Η «Πάνος & Χρυσηίδα–Βοήθεια στα παιδιά», γνωστή και ως «Panos&Cressida 4 Life», ιδρύθηκε αρχικά (ως «Panos4Life») το 2006 στη μνήμη του Πάνου Βαρδάκα, που αγωνίσθηκε σθεναρά ενάντια στην αρρώστια, από στενούς φίλους και συγγενείς ως «αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία». Το 2010 η οργάνωση επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει και την μνήμη της Χρυσηίδας Σπαχή, παιδικής φίλης και συμμαθήτριας του Πάνου, που έφυγε ξαφνικά.

 

Τα έσοδα της φιλανθρωπικής και μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Panos&Cressida 4 Life» που προέρχονται από συνδρομές, δωρεές και εκδηλώσεις, διατίθενται στη βοήθεια μη προνομιούχων παιδιών και νέων. Μεταξύ των στόχων της οργάνωσης είναι η συμπαράσταση οικογενειών με παιδιά-θύματα καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών, παιδιών που υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα εθισμού,  βίας ή εγκατάλειψης, ή που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή αντιμετωπίζουν θέματα ελλιπούς εκπαίδευσης και άθλησης. Επίσης, η οργάνωση υποστηρίζει τις προσπάθειες αυτών των παιδιών για μόρφωση, απόκτηση εμπειρίας, κοινωνική ένταξη και ανάπτυξη των ταλέντων τους, παρέχοντας υποτροφίες 

 

 Η δράση της οργάνωσης «Panos&Cressida 4 Life», που μετά το 2011 επικεντρώνεται κυρίως στην Ελλάδα, εμφανίζεται αναλυτικά στην ιστοσελίδα www.panosandcressida4life.org . Συνοπτικά, στα 11 χρόνια λειτουργίας της , η οργάνωση «Panos&Cressida 4 Life»  χρηματοδότησε την κατασκευή τριτάξιου νηπιαγωγείου για 150 παιδιά στο Malindi της Κένυας, κτίριο διαμονής δασκάλων σε απομονωμένη ορεινή περιοχή του Νεπάλ, γήπεδα μπάσκετ στην Κάρπαθο και ποδοσφαίρου 5Χ5 στην Κάσο, βόλεϊ στις νεανικές φυλακές της Θήβας, παιδικές χαρές σε καμένο χωριό της Ηλείας και στο απομακρυσμένο Αργύρι Αργιθέας, αλλά και πολλές αθλητικές και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις σε Ιδρύματα που φιλοξενούν παιδιά με ειδικές ανάγκες σε μειονεκτικές περιοχές στην Ελλάδα.